September 7, 2024

Uçak Korkusunda Hipnoz

Uçak Fobisi Nedir?- Evet korkulabilinir.- Bazıları uçağın güvenli olduğunu bilmiyor musun diyebilir. Beni benim korkularım ilgilendirir. İsterse dünyadaki 6 milyar insan uçağa binsin, ben binemiyorum.

NASIL BİR ŞEYDİR BU UÇAK KORKUSU?·

Uçakla yolculuk yapamıyorum. Uçak aklıma geldiği anda içimi bir ürperti kaplıyor. İş arkadaşlarım sabah 7 uçağı ile İzmir, Ankara gibi şehirlere gidip toplantılara katılabilirken ,ben gece kendi arabamla yola çıkıyorum yorgun ve uykusuz toplantılara katılıyor ve yine aynı yorgunlukla geri dönüyorum. Bazen il dışındaki toplantılara katılmamak için bahaneler uyduruyorum ama bir gün müdürüm korkumu anlayacak diye de çok korkuyorum. Korkumdan utanıyorum. Ne yapabilirim?· Benim annem uçaktan çok korkardı bir kere bile uçağa binmedi. Ben de uçağa binemiyorum ama kardeşim binebiliyor ve çok da rahat olduğunu söylüyor. Onunla aynı fikirde değilim, uçağa binsem herhalde bayılırım. Uçağa binemememe karşın sıkıntılı da olsa metroyu kullanabiliyorum. Ya onu da kullanamazsam. Neden ben de kardeşim gibi olamıyorum? Biz aynı anne babanın çocukları değil miyiz? Neden sadece ben korkuyorum?· Bindiğim uçakta ünlü biri ya da bir siyasetçi var mı acaba? Umarım vardır! Eğer varsa kesin bakımdan geçirirler! Ya bakımı yapılmadıysa? Ya düşersek?· O koskocaman metal yığınının nasıl uçabildiğini hiç anlamadım zaten.Havadan ağır bir metal nasıl uçar?· Çok yüksekteyiz. Aşağıya bakamıyorum. Kaçacak bir yer de yok. Kalbim çarpmaya başladı, terliyorum da fark edecekler de rezil olacağım. Hostes gözlerimin içine baktı belli mi oluyor acaba.Korktuğumun fark edilmesini istemiyorum. Bunu nasıl durdurabilirim?· Yanımda çocuğum var acaba benim bu korkumdan etkilenir mi? Onun etkilenmesini istemiyorum. Sürekli en ufak sarsıntıda onun yüzüne bakıyorum. Elini tutuyorum. Acaba doktora gitmeli miyim?Doktor böyle saçma sapan bir şeyle ilgilenir mi?· Uçakla seyahat etmenin güvenli olduğunu biliyorum. Korkumun yersiz olduğunu da anlıyorum. Ama benim zihnim neden bunu anlayamıyor. Bunu ona nasıl anlatabilirim?· Ben genel müdürüm, yanımdakiler de benim çalışanlarım. Bir yıl önce iş gezisinde hava boşluğuna düşmüştük. O günden beri de her uçuşta sıkıntı yaşıyorum. Benim pozisyonumdaki bir kişinin….hiç hata yapmaması lazım. Kendini idare edemiyorsun, şirketi nasıl idare edeceksin demezler mi? Bu yaştan sonra olur mu? Bunca yıldan sonra böyle bir korku olur mu? Doktora bu yüzden gittiğim bilinirse….· Yüzünüz soldu dedi finans müdürü. Ne söyleyebilirim ki konuşacak halim yok ama bir yalan uydurmalıyım.

Hava alanında içtiğim kahveden herhalde dedim. Hâlbuki hava alanında içtiğim sakinleştirici ilaç neredeyse konuşmamı engelliyor. İnanmış mıdır acaba?· Güney doğuya teftişe gideceğim. Helikoptere binmeyeyim, kara yolu ile giderim dedim ama o daha tehlikeli. Böyle bir nedenden dolayı doktora gidilir mi? Ama bu sıkıntıyı artık kaldıramıyorum.· Boğuluyorum. Ya nefessiz kalıp ölürsem?· Uçakta kalp krizi geçirirsem bana kim yardım edebilir?· Pilot hostesleri çağırdı acaba ters giden bir şeyler mi var?· Motorların sesi kesilirse düşeriz. Ya uyursam da motor sesini duyamazsam? Uyumamalıyım.EVET, UÇAK KORKUSU BÖYLE BİR ŞEY. ALDIĞIM EĞİTİM, KAZANCIM, YAŞIM NE OLURSA OLSUN BEN GERÇEKTEN UÇAKTAN KORKUYORUM. BUNUN BİLİNMESİNİ İSTEMİYORUM VE HATTA KORKUMU HAZMEDEMİYORUM. BUNUN OLMASINI ENGELLEYEMİYORUM. DOKTORA GİTSEM BENİMLE DALGA GEÇER Mİ, BANA GÜLER Mİ, HANGİ DOKTOR BÖYLE BİR ŞEYLE İLGİLENİR BİLMİYORUM. AMA BUNDAN KURTULMAK, BUNA DUR DEMEK, UÇAKTA HER NE OLURSA OLSUN BUNDAN HERKES KADAR ETKİLENİP YOLCULUK YAPMAK İSTİYORUM.BUNU YAPABİLİR MİYİM?

Fiziksel ve Ruhsal BelirtilerKorku yaratan obje, durum ya da aktivite ile karşılaşıldığında anksiyete belirtileri ortaya çıkar. Bu belirtilerden bazıları şunlardır:· Çarpıntı· Yüz kızarması· Yüzde kaşınma ve yanma hissi· Titreme· Terleme· Bulanık görme· Nefes darlığı· Ağız kuruluğu· Yutkunma güçlüğü· Mide Bulantısı· Bilinç Kaybı· Ani Tansiyon Düşüşü· Bayılma vb.Dolaşım Sistemindeki DeğişikliklerKaygı veya korku, kalp ve dolaşım sistemi gibi vücudun genel fonksiyonlarını bozabilir, dolaşım sisteminde artan adrenalin salgısıyla kan basıncını artıran bir etki oluşturabilir. Bu durum, bireye doğal ritmini kaybettiğini düşündürten bir çarpıntı yaşatabilir. Bu, kişi için korkunç ve kötü bir tecrübe olabilir, kan basıncındaki yükselme ve var olan kalp ritmiyle ilgili büyük problemlere dönüşebilir. Eğer kalp problemi olan ve uçuş korkusu olan biri uçuş yapacaksa uçuştan çok önce doktoruyla bunu görüşmeli ve böylece gerekli tıbbi müdahaleler için önlem almalıdır.Solunumun EtkileriKaygı ve korku; kısa, keskin ve sığ nefes alıp vermeye sebep olabilir veya kişinin nefesini uzun süre tutmasına sebep olabilir. Sağlıklı bir birey, bu semptomların uzun süreli kötü etkilerini hissetmeyecektir ve bu semptomlar var olan durumun kontrolü yeniden sağlandığında geçecektir.Solunumdaki bu değişimler kişinin bütün sağlığını önemli derecede etkileyebilir.

Astım hastalığına sahip olanlar ilaçlarını daha yüksek dozda kullanma ihtiyacı duyabilirler, veya akciğer hastalığına sahip olanlar oksijen terapisi gibi ek müdahalelere gerek duyabilirler.Sindirim Sistemindeki EtkileriKaygı ve korku, bozuklukları mide ve bağırsak fonksiyonlarında önemli değişimlere yol açabilirler. Bağırsağın normal fonksiyonunu değiştirerek çalışmasını yavaşlatabilir. Kişilerin bağırsak çalışma düzeni kötü yönde etkilenebilir ve kabız olabilirler. Bulantı ve kusma da sık görülebilir.Sağlık problemi olmayan kişiler için bunlar önemli değildir. Fakat bağırsak problemi veya diyabet gibi rahatsızlıkları olanlar için büyük riskler olabilir.Sağlık Üzerindeki Diğer EtkileriUçuş vaktine yaklaştıkça kişide uyku azlığı, konsantre olamama, kas gerilmesi, ve genel bir kötü ruh hali ve asabiyet görülür. Bu durum, sinir sistemi, kas ve iskelet sistemi gibi kişinin günlük rutinlerini ciddi miktarda etkiler. Terleme ve ağız kuruluğu oluşabilir, yolculuk sırasında ise kişinin genel ruh halini olumsuz yönde etkileyebilir, öz güveni ve başa çıkma mekanizmalarını kötü yönde etkileyebilir.Uçak fobisine sahip kişilerin alanında uzmanlaşmış kişilerce gerekli tedavi ve önleyici program almaları gerekmektedir.

HİPNOZLA TEDAVİSİ

Hepimizin içinde anlam veremediğimiz korkular vardır.Kediden, köpekten korkarız. ( Hayvan fobisi)Uçaktan, yükseklerden korkarız. (Yükseklik fobisi, uçak fobisi)Karanlıktan korkarız. Mezarlıktan, ölülerden, ölümden korkarız. ( ölüm fobisi, karanlık fobisi)İnsanlarla bir arada olmaktan korkarız. Toplum önünde konuşmaktan korkarız. ( sosyal fobi)Bazı korkular doğaldır. Bizi koruyan bir duygudur. Örneğin vahşi hayvanlardan korkmak gibi. Trafikten, şimşekten korkmak gibi.Panik atak kontrolden çıkmış korkudan başka bir şey değildir. Bu konuda panik atağa giden yol isimli yazıyı okuyabilirsiniz.Korku korkuyu beslerAma bazı korkular insanın rahat yaşamını engelleyecek kadar şiddetli ve anlamsızdır. Hatta panik atak dediğimiz, kişiye korkulu kabuslar, çarpıntılar, terlemeler yaşatacak kadar şiddetli korkular vardır. Bazen da bu korku nereden kaynaklandı diye şaşırırız. Örneğin yüksekten korkan bir kişi köprülerden de rahat geçemez, en azından huzursuz olur. Yani tek bir olaya bağlı gibi görünen korkular zamanla benzer durumlar içinde işlemeye başlar.Korkunun nedeni geçmiştedirTüm bu korkular geçmişte yaşadığımız olaylarla bağlantılıdır.Bilinçaltının koruma güdüsü ile ilgili olarak ortaya çıkmıştır.İlk yaşanan deneyimde olaya yüklü duygu –genelde korku- bilinçaltını artık tüm benzer olaylarda aynı şekilde davranmaya iter.Bilinçli aklımızla ne kadar uğraşırsak uğraşalım bu korkulardan tam olarak kurtulamayız.Halbuki basit bir hipnoz ve hipnoterapi senası ile korkuya neden olan ilk olayı ortaya çıkarırız.Olaya yüklü duyguyu boşaltırız, bilinçaltına yeni bir bakış açısı kazandırırız ve daha kişinin seansı bitmeden kişi iyileştiğini fark eder.Çoğu zaman ilk olay önemsenmeyecek kadar basittir.Ama zamanla benzer olaylar bilinçaltına yerleştikçe korku büyür, kök-budak salar.İlk olayın bulunup temizlenmesi diğer olayların etkisini de domino taşlarının yıkılması gibi ortadan kaldırır.